Fie că dorești să înlocuiești carnea sau să scapi de kilogramele în plus, trebuie să știi că o dietă trebuie să conțină și legume, fiind bogate în proteine, vitamine și alte elemente esențiale organismului. Citește mai jos, în articol, care sunt cele 15 legume care te ajută să slăbești și să îți îmbunătățești starea de spirit.
Proteinele, vitaminele și mineralele sunt esențiale organismului. Fie că dorești să devii vegan, fie că vrei să scapi de câteva kilograme în plus sau să înlocuiești carnea, trebuie să știi că o dietă sănătoasă și echilibrată conține și legume. Iată care sunt cele 15 legume care te ajută să slăbești și să îți îmbunătățești starea de spirit.
Vezi și DIETA VERDE. CUM SĂ SLĂBEȘTI CU AJUTORUL LEGUMELOR DE SEZON
În alimentație trebuie să se regăsească aminoacizii și proteinele. Aminoacizii sunt absorbiți în fluxul sanguin și sunt livrați, mai apoi, în diferite părți ale corpului, acolo unde este necesar. Aminoacizii esențiali se regăsesc atât în alimentele de origine animală, cât și în legume. Cele nouă tipuri de aminoacizi esențiali: histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan, valină.
Totuși, trebuie să știți faptul că un consum mult prea mare de proteine animale poate contribui la apariția unor boli sau afecțiuni grave: neurodegenerare, boli coronariene, diabet și accident vascular cerebral, cancer, boala renală, boala hepatică, osteoporoză, sistem limfatic lent, constipație, cancer de colon, dureri de stomac și reflux acid, arată stiai.net.
Vezi și DIETA CU CASTRAVEŢI. CUM SĂ DAI JOS KILOGRAMELE ÎN PLUS ÎNTR-UN TIMP FOARTE SCURT
1. Germeni: aprox. 3 grame per cană; germeni de lucernă, broccoli, floarea soarelui sau trifoi. Germenii conțin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E și K, precum și minerale precum calciu, iod, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, siliciu, sodiu, sulf și zinc.
2. Bok Choy: aprox. 1 gram per cană; reprezintă o legumă verde. Conține calciu, acid folic, potasiu, mangan, fier și vitaminele A, C și K.
3. Creson: aprox. 1 gram per cană; reprezintă o plantă benefică pentru curățarea plămânilor. Conține vitamina K, vitaminele B, calciu, mangan, potasiu, precum și vitaminele A și C.
4. Cartofii: aprox 4 grame la 1 cartof alb mediu. Reprezintă o sursă bună de potasiu.
5. Spanacul: aprox. 3 grame la 3 căni. Conține mult fier și vitamina C.
6. Porumb organic: aprox. 2,5 grame pentru o jumătate de cană; conține tiamină, vitamina B6, vitamina C, acid folic, potasiu, magneziu și fosfor.
7. Sparanghel: aprox. 3 grame de proteine per cană; conține vitamina B, acid folic, cupru, mangan, fosfor, magneziu, precum și vitaminele A și K.
8. Broccoli: aprox. 2,6 grame per cană; conține acid folic, mangan, potasiu, fosfor, precum și vitaminele C și K.
9. Microplante de muștar: aprox. 1,5 grame per cană; sunt bogate în vitamina A, C, E și complexul B, precum și mangan, calciu și potasiu.
10. Kale: aprox. 3 grame per cană; bogată în vitamina K, C, A și B6, precum și magneziu, calciu, potasiu și mangan. Conține și acizi grași omega-3 si omega-6.
11. Collard greens: aprox. 1 gram per cană; conține calciu, potasiu și mangan.
12. Varza de Bruxelles: aprox. 3 grame per cană; conține potasiu, acid folic, mangan, magneziu, fier, calciu și vitaminele K, C, A și B6.
13. Conopidă: aprox. 2 grame per cană; conține potasiu, mangan, magneziu, fosfor, calciu, fier și vitaminele C și K.
14. Avocado: aprox. 4 grame la 1 avocado; conține vitaminele A, E, C, B și K, potasiu și calciu.
15. Mazăre verde: aprox. 8 grame per cană; conține vitamina K, vitamina B1, B6, B3 și B2, precum și mangan, cupru, fosfor, acid folic, zinc, fier și magneziu.
Sursă foto: Pixabay